L'hora de la Margaret Alison

Des de primers de juny hi ha una activitat intensa  al moll de Llevant del Port d'Arenys, on durant mesos ha reposat, tranquila i silenciosa la Margaret Alison. El vell pesquer escocès esperava el seu moment i ara li ha arribat l'hora.  L'Agustín Jordan, mestre d'aixa canari, ha agafat les regnes de l'obra de restauració i transmet la seva passió a la dotzena de voluntaris que l'acompanyen en aquesta tasca. L'objectiu és refer completament tota l'estructura i el folre. I que torni a navegar el més aviat possible.

La fase definitiva per la restauració de la Margaret Alison s'ha plantejat en forma d'un taller col·laboratiu on totes les mans i ajudes hi són benvingudes. L'Agustín Jordan, amb experiència reconeguda de mestre d'aixa i també de tallers formatius en tècniques de construcció de vaixells de fusta, dirigeix el procés d'una forma molt didàctica. 

Un pesquer amb molta història per usos turístics

Margaret Alison és un ringer escocès, construit l’any 1937 a les drassanes Weatherhead a Cockenzie, al costat d’Edimburg.  Va sobreviure la II Guerra Mundial i la seva activitat -pesca de cèrcol- va portar-la a treballar a diversos punts de les costes d’Escòcia i Anglaterra. Ja retirada de la pesquera va arribar a Mallorca -a inicis dels anys 90- on es va dedicar als xàrters turístics. L’any 2000 va traslladar-se a la Costa Brava i, des de Blanes, va seguir oferint serveis orientats al turisme. El bastiment manté la seva originalitat i molts elements del seu passat pesquer que li donen un atractiu molt especial.  A Mallorca i a la Costa Brava ha ofert els seus serveis turístics amb propostes sempe originals i d’èxit. Poder disposar dels seus serveis al Port d’Arenys permetrà desenvolupar una programació d’ofertes i serveis de tota mena, adaptada a diferents públics i a les especificitats de cada temporada. 

El procés de restauració

La Margaret Alison va arribar al Port d'Arenys l'estiu de 2014. El març de 2015 es va treure de l'aigua i s'hi va començar a treballar a les instal·lacions de les drassanes ARESA. Aleshores es van poder restaurar el pont, els pals i altres elements de coberta. En canvi es va descartar poder recuperar els motors i es va detectar que tot el folre havia estat reclavat vàries vegades i que dificilment es podia deixar en bones condicions sense fer-hi una actuació molt detallada i a fons. Posteriorment es va traslladar a l'emplaçament actual on s'ha esperat poder tenir la capacitat de realitzar l'obra completa de refer les quadernes i el folre. Un procés que ja s'ha iniciat i s'espera que es pugui portar a terme en un termini de quatre mesos.

Mecenatge i recompenses

Per poder portar a terme tota aquesta tasca de restauració i assumir les inversions econòmiques s'ha obert una campanya de micromecenatge per aconseguir-les a partir de petites aportacions d’adhesió al projecte. Aquestes aportacions tenen recompesa EL MOLL es compromet a compensar amb diverses propostes i serveis nàutics.  Es poden fer les aportacions directament des del web i amb pagament electrònic. També és fa una campanya específica de cerca de fons adreçada directamet al sector turístic i de la restauració atès que l'entrada en servei del Margaret Alison esdevindrà un nou i interessant element turístic pel Port d'Arenys.