La Consulta d'Arenys

La commemoració dels 5 anys de la Consulta d'Arenys ha tingut un element destacat amb la publicació de 13S CONSULTA que recull el testimoni dels qui van fer-la possible. CREA'T s'ha fet càrrec de l'edició promoguda des de l'Ajuntament d'Arenys de Munt.

El titular de la  crònica que va fer Ricard Palou, a EL PUNT AVUI, era prou explicit: "Arenys de Munt explica el seu gran dia". I així va ser l'acte que va congregar més de dues-centes persones per presentar el llibre 13S CONSULTA i que va fer reviure amb intesitat,  cinc anys després, la primera votació sobre la independència de Catalunya

 

‘13-S consulta: Arenys de Munt comença a decidir' dóna veu als protagonistes anònims d'una jornada històrica

 

El llibre, editat per Crea't Edicions i coordinat per Albert Tarrés, conté els testimonis escrits en primera persona de cinquanta-set arenyencs que van viure la diada, ja fos des de l'organització o com a simples espectadors d'excepció. Tot i que no era l'objectiu principal, la lectura del volum permet intuir que pot haver servit per llimar les diferències sorgides arran d'un procés que va situar la vila, els seus habitants i, sobretot, els seus responsables polítics en una situació de màxima pressió.

 

El projecte respon a una proposta de l'Ajuntament d'Arenys de Munt: “Volíem un relat periodístic i polifònic del que es va viure aquell dia al poble, que il·lustrés fins a quin punt la determinació de la societat civil va ser clau”, explica l'alcalde, Joan Rabasseda. 

 

Estructurades en tres grans blocs, les prop de 200 planes del llibre permeten reviure la consulta d'Arenys de Munt des de tots els angles. En la primera part, el pròleg, s'ha volgut donar veu al president de la Generalitat, Artur Mas; als caps de llista dels partits favorables al dret a decidir (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP); a representants de les entitats que lideren el procés des de la societat civil (l'ANC, Òmnium i Súmate); a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), i també a la comissió organitzadora d'aquella consulta, representada en aquesta ocasió per Albert Tarrés, que a més de ser coordinador del treball en va formar part. 

 

El projecte editorial ha anat acompanyat de la creació d'un web que recull i presenta diversos aspectes del llibre i també permet la seva compra en línia.