Francesc Forn guanya el Premi Iluro

El treball  "La Marina de Llevant durant la Guerra de Successió. El Corpus de 1714"  de Francesc Forn i Salvà ha guanyat la 57a convocatòria del Premi Iluro de monografia històrica. L'historiador i arqueòleg arenyenc Francesc Forn va publicar una prèvia de la seva recerca al llibre "Poso per memòria" (Crea't edicions, 2014) on va tenir cura de l'edició de les memòries de Francesc Bellsolell.

"La Marina de Llevant durant la Guerra de Successió. El Corpus de 1714" és un treball molt complet que remunta a l'inici del conflicte de la Guerra de Successió (1905) i aprofundeix en el seu impacte a la Marina de la Selva (bàsicament el tram litoral comprés entre Arenys i la Tordera). A partir de la troballa,  l'any 2001 al Rial Llarg d'Arenys, d’unes restes òssies l’autor les relaciona amb represaliats de les tropes borbòniques arran d'un enfrontament referenciat el dia de Corpus de 1714. Aquest episodi és un dels més rellevants però hi ha altres fets, sobretot dels mesos de 1714, que reflecteixen la duresa i la violència que va patir la població civil en aquest espai de la Marina de Llevant.

El jurat, presidit per primer cop pel mataroní Josep Maria Fradera i Barceló (Universitat Pompeu Fabra), ha estat format per Joaquim Pera i Isern (Universitat Autònoma de Barcelona); Flocel Sabaté i Curull (Universitat de Lleida i Institut d’Estudis Catalans), que s’hi ha incorporat en aquesta edició; Àngels Soler i Llobet (Museu de Mataró); Xavier Torres i Sans (Universitat de Girona); i Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro), que ha actuat com a secretària.

Dotat amb 4.500 euros i la publicació de l’obra, el premi s’atorga al millor treball de recerca històrica sobre Mataró o la comarca del Maresme, i es fa extensiu a estudis sobre memòries, diaris, fonts documentals, biografies i autobiografies que constitueixin una aportació d’especial interès per al coneixement del passat històric de Mataró i el Maresme.

Enguany, hi concorrien set treballs.  El jurat del Premi ha concedit un accèssit a Rock i cultura pop a Mataró: una visió implicada, obra d’Enric Puig i Giralt.