#ARENYS1714

El Coronel Amill i les seves tropes de miquelets i fusellers han tornat a desembarcar a la platja d'Arenys recreant diversos fets arenyencs de la Guerra de Succesió (1705-1714). Enguany l'estol que va portar els recreadors de Miquelets de Catalunya va ser encara més nombrós que les anteriors edicions. L'equip de producció de CREA'T ha participat en la coordinació i planificació de tot l'esdeveniment.

Enguany, l'Odina -encara a mig procés de restauració- va desembarcar al Coronel Amill i la seva guardia personal. Fins a vuit barques i vaixells de diferents tipus i tamanys van participar al desembarcament d'enguany.  El vent i l'estat del mar  van posar-hi emoció i intensitat. Des de bon matí bufava gabí i, malgrat que hi havia una mar en condicions òptimes per navegar  la situació semblava complicada per poder amorrar les barques.

El Corpus de 1714

El programa de recreació del Desembarcament d’Arenys destaca pels seus elements nàutics i mariners i d’una manera especial posa de relleu el paper que van tenir les poblacions de la Marina de Llevant durant el setge de Barcelona. Les dates escollides han estat els dies 28 i 29 de maig de 2016 que coincideixen amb el Corpus de 1714, data documentada de l’enfrontament del sometent arenyenc i les tropes borbòniques que va provocar una vintena de morts de civils d’Arenys de Mar.

Els actes de recreació històrica tenen també presents altres referències històriques:

- l’arribada de l’expedició del Diputat militar (agost de 1713)
- el desembarcament dels fusellers del coronel Amill (gener de 1714)
- la batalla de la Candelera i altres fets recollits a la crònica de Francesc Bellsolell de la Torre.

Al Desembarcament d’Arenys hi participen un centenar de recreadors, entre militars, marineria i població civil. Enguany s’ha incrementat el nombre d’embarcacions tradicionals i clàssiques amb una convocatòria especifica a les associacions de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial.

#ARENYS1714 és un projecte treballat conjuntament entre Arenys.Org, Miquelets de Catalunya i l’Ajuntament d’Arenys de Mar. També hi participen i hi col·laboren diverses entitats i organitzacions arenyenques i del l’àmbit nàutic i la navegació tradicional.

 

Reportatges i enllaços a la xarxa

- Un vídeo de les maniobres nàutiques, les arribades del llagut i el desembarcament de l'Odina i el Sant Pau

- L'album fotogràfic compilatori de Miquelets de Catalunya

- El reportatge de la Montse Laborda

- El reportatge d'en Xavi Salbanyà

- L'esdeveniment al Facebook

- El programa al web municipal

 

Fotografia: Enric Badosa